2014-10-20 15:10:25• hírek • Szatmár.ro

Szatmári fiatal került az OMDSZ élére

A szatmárnémeti származású Szénás Szabolcs váltja az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) élén a korábbi elnököt. Az felsőoktatási ernyőszervezet október 18-án, szombaton tisztújítással egybekötött közgyűlést tartott Kolozsváron, ahol az új elnököt a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) javasolta a vezetői pozícióra. Kádár Petrával (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége - MAKOSZ) együtt immáron két országos diákszervezet élén van Szatmár megyei elnök.

A közgyűlésen Ravai Levente elnök és Constantinescu Krisztina tanügyi referens mellett a szervezet nyolc tagszervezete közül hatan (Bukaresti Magyar Diákszövetség - BMDSZ, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség - KMDSZ, Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség - MMDSZ, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség - NMD, a Szatmári Magyar Diákszövetség - SZMDSZ és a Temesvári Magyar Diákszövetség - TMD) képviselték magukat. A tagszervezetek összejövetelének célja a szervezet újjáépítése annak érdekében, hogy a romániai magyar felsőoktatásnak ismét erős országos diákképviselete legyen.

A rövid köszöntőt követően a gyűlés a napirendi pontok vázolásával folytatódott. Elsőként a tagszervezetek számoltak be tevékenységeikről, majd Ravai Levente az OMDSZ jelenlegi helyzetét vázolta elnöki beszámolójában.

A beszámolókat követően a szervezet rövid távú céljait határozták újra a közgyűlés résztvevői. Felmerült, hogy szükségszerű lenne az OMDSZ struktúrájának átgondolása. Ennek értelmében újra fel kell térképezni a romániai magyar felsőoktatást, hogy olyan városok egyetemista diákszervezetei is csatlakozni tudjanak, ahol aktuálisan magyar nyelvű felsőoktatás folyik. Továbbá szó esett az Egyetemi Kalauz kiadványról és a diákok tájékoztatására szolgáló Egyetemi körútról is, amelyeket a újjáélesztés mellett az aktuális trendekhez mérten kell újragondolni.

A újragondolt célok megbeszélését követően tisztújításra került sor. A tisztség betöltésére csak a Kolozsvári Magyar Diákszövetség állított jelöltet Szénás Szabolcs a Babeș-Bolyai Tudományegyetem harmadéves Kommunikáció és közkapcsolatok hallgatója személyében, aki korábban két és fél éven keresztül a KMDSZ kommunikációs feladatait látta el. A tagszervezetek titkos szavazással egyhangúan választották meg az OMDSZ új elnökét.

„Az elsődleges cél a szervezet újjáépítése annak érdekében, hogy a felsőoktatási szervezeteknek erős partnere legyen az OMDSZ a magyar felsőoktatás erősítésében. E mellett természetesen a szervezetnek óriási hangsúlyt kell fektetnie a romániai magyar tehetséggondozásra és az oktatásban felmerülő aktuális ügyekkel való foglalkozásra is" - jelentette ki Szénás Szabolcs, az OMDSZ frissen megválasztott elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: